2. Kajsa Andersdotter

Född: 15 november 1820 i Slobyn, Mangskog

Död: 9 augusti 1909 i Kyrkåsen, Grytterud, Mangskog

 

"Lell-Kajsa" blev en lokal kändis eftersom hon ofta syntes på kyrkogården, där hon var behjälplig med skötseln av gångar och planteringar. Hon krattade ofta grusgångarna, allt arbete utförde hon frivilligt och gratis. Hon iakttog människorna runt om sig, och visste säkert det mesta om vad som hände i socknen. Smått känd blev hon när konstnären Alfred Ekstam avbildade henne, tavlan som ägs av Västra Värmlands Fornminnesförening finns till beskådan i Mangskogs församlingshem.

 

 

Kajsa föddes i ett fattigt hem i Slobyn som femte barnet i en syskonskara på nio. Märkligt nog levde alla syskonen till vuxen ålder - mycket ovanligt i ett fattigt hem vid denna tid.

Båda föräldrarna var från Slobyn. Fadern Anders Olofsson levde 1787 - 1853, modern Maria Andersdotter 1790 - 1846.

Kajsas syster Britta på Hagen i Takene var jordemor, hon förlöste 389 barn. Britta var stammoder till bl.a. Magnhild i Skuggen i Slobyn, senare Torphaget i Fjäll och Sälboda i Gunnarskog.

Kajsa var aldrig gift, men hade tre barn. Muraren Anders Svensson var far till äldsta dottern, han flyttade 1861 till Elverum i Norge.

1865 var Kajsa piga i Prästfallet i Lövnäs, 1880 kom hon till Kyrkåsen i Grytterud. Hon dog som backstusittare.

Barnen;

Maria Andersdotter 1848 - 1871. Småskollärarinna som gick på kryckor.

Hilma Johanna Karlsdotter 1855 flyttade 1873 till Stommen i Brunskog, när hon 1884 emigrerade till Amerika bodde hon i Prästgården i Västra Ryd, Uppland.

August Carlsson Sundblad 1857 var fabriksarbetare vid Mackmyra Sulfitfabrik i Valbo (X). Han var gift två gånger, hade fyra döttrar och en son i dessa äktenskap och ett par söner med hushållerskan däremellan...

Mer om Kajsa och släkten i FineMangens årsbok 2001.